Zowel variabele als vaste hypotheekrente weer omhoog

Nadat de hypotheekrentes in augustus iets omlaag gingen, stijgt ze sinds het einde van die maand weer gestaag. Daarmee komt de gemiddelde hypotheekrente inmiddels bijna uit op het niveau van juli 2022.

Paars huis icoon met een pijl omhoog met stapeltjes muntgeld en een procent teken
Nieuws
Datum: 29-09-2022

Dat betekent dat u voor een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) waarvan u de rente 30 jaar vastzet, gemiddeld weer zo’n 4% rente betaalt. Betreft het een hypotheek zonder NHG? Dan is het gemiddelde rentepercentage met 4,5% nog een stuk hoger.

Vast én variabel

Zet u de rente 10 jaar vast? Dan scheelt dat in alle gevallen al snel zo’n 0,5%. Maar niet alleen de rentes die voor langere tijd vast staan zijn gestegen, ook voor hypotheken met een variabele rente betaalt u meer.

Beleidsrente…

De stijgingen hangen samen met verschillende rente soorten. Zo zijn leningen met een kortere rentevaste periode erg gevoelig voor de zogeheten beleidsrente. Nu deze onlangs door de Europese Centrale Bank (ECB) is verhoogd, stijgen die dus. De kans is groot dat zich dit later in 2022 herhaalt, omdat de ECB naar verwachting binnenkort nog een renteverhoging bekend zal maken.

…versus kapitaalmarktrente

Voor langere rentevaste periodes kijken geldverstrekkers vooral naar de kapitaalmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de rente die op staatsleningen wordt gegeven. Ook die is gestegen als gevolg van tegenvallende economische cijfers en de toegenomen inflatie.

Inflatie

Veel marktpartijen verwachten vooralsnog niet dat de inflatie zo hoog blijft. Was dat wel het geval, dan zou de rente op staatsleningen – en die op hypotheken met lange rentevaste periodes – waarschijnlijk al een stuk hoger zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag