Klus-schade: wat dekken uw verzekeringen (en die van uw vrienden)?

Niet elke schade die tijdens klussen ontstaat, is gedekt op uw verzekeringen. Datzelfde kan gelden voor de aansprakelijkheidsverzekering van helpende vrienden of familieleden die schade veroorzaken. Wij zetten wat voorbeelden voor u op een rij. 

Ongeval man tijdens verbouwing

Alles wat aan uw huis vastzit, is in principe verzekerd via uw opstalverzekering, de losse spullen via uw inboedelverzekering. Maar de premies van die verzekeringen zijn gebaseerd op het reguliere gebruik van uw huis: erin wonen.  

Op het moment dat u gaat klussen of verbouwen, ontstaan er andere risico’s. Hierdoor zijn de dekkingen vaak beperkt als het om schade door klussen of verbouwen gaat. Ook kunnen de dekkingen van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. 

Rechtstreekse schade 

Schade die ontstaat als gevolg van klussen, ook wel rechtstreekse schade genoemd, is niet verzekerd. Als u tijdens het timmeren uitschiet en dwars door een wand gaat, kunt u dit dus niet claimen. Maar als de hamer uit uw hand valt en het laminaat beschadigt, komt u soms wel voor schadevergoeding in aanmerking. 

Afhankelijk van het soort schade kunt u in dat geval terugvallen op uw inboedel- of uw opstalverzekering. Om zeker te weten wat deze wel en niet dekken, is het verstandig de voorwaarden weer eens door te nemen. Komt u er niet helemaal uit? Dan helpen wij u graag. 

Schade tijdens verbouwing 

De meeste opstalverzekeringen sluiten schade als gevolg van een verbouwing expliciet uit. Sloopt u per ongeluk een draagmuur, dan is de schade voor eigen rekening. U kunt dit risico wel afdekken met een speciale verzekering, de zogenoemde construction all risk- oftewel car-verzekering. 

Vriendendienst 

Als een vriend of familielid u helpt bij een klus is er sprake van een vriendendienst. Bij schade is er dan geen sprake van wettelijke aansprakelijkheid, de klus wordt namelijk gedaan op uw risico.  

Toch bieden veel particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen in zo’n geval dekking. Laat uw helpers dit op voorhand even controleren. Wel is er meestal een maximale vergoeding opgenomen bij schade tijdens een vriendendienst, die lager is dan het standaard verzekerde bedrag. 

Herbouwwaarde 

Door een verbouwing kan de herbouwwaarde van uw huis hoger zijn. In dat geval is het verstandig om de opstalverzekering te laten aanpassen. Sommige verzekeraars doen dit automatisch, maar dat geldt niet voor alle maatschappijen. 

Meer informatie 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Vraagt u zich af of u een car-verzekering nodig heeft of wilt u weten of u uw bestaande woonverzekeringen moet aanpassen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de oplossing die het beste bij u past. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.