Dure spullen in tuin en schuur, hoe verzekert u die?

Lounge-sets voor buiten zijn enorm populair en steeds meer mensen hebben een mooie barbecue, (mobiele) buitenkeuken of zelfs allebei. In de lente en de zomer genieten we ervan in de tuin, in de winter slaan we alles op in de schuur of de garage. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering van deze – vaak kostbare – spullen?

vrienden eten samen onder overkapping in de tuin

Stel je voor dat uw luxe loungeset door een heftige hagelbui wordt vernield. Dat uw dure barbecue op een ochtend uit uw tuin is verdwenen. Of dat uw elektrische fietsen, die ‘veilig’ in de schuur stonden, zijn gestolen. Dan wilt u een beroep kunnen doen op uw verzekeringen!

Tuinmeubelen
In principe zijn tuinmeubelen verzekerd op de inboedelverzekering. Maar let op: er geldt vaak een eigen risico. Dit betekent dat u een deel van de schade toch zelf zult moeten betalen. En is de schade minder dan het eigen risico, dan betaalt u alles uit eigen portemonnee.

Voorwaarden
Verder valt lang niet alles wat in de tuin aanwezig is automatisch onder uw inboedelverzekering. Een buitenkeuken is geen meubelstuk en datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een green egg. Wat wel en niet verzekerd is, kan van polis tot polis verschillen. Neem daarom de voorwaarden van uw inboedelverzekering weer eens een keer goed door.

Uitzonderingen
Daarnaast gelden er vaak uitzonderingen voor spullen die u normaal gesproken binnen bewaard. Denk bijvoorbeeld aan uw smartphone, tablet, laptop of camera. Bent u die ’s avonds vergeten naar binnen te brengen en zijn ze de volgende dag weg? Dan is de kans klein dat u een vergoeding krijgt.

Buitenshuis- of kostbaarhedenverzekering
Wilt u uw kostbare spullen ook buiten de deur goed verzekeren? Overweeg dan om een buitenshuisverzekering afsluiten. Die vergoedt in veel gevallen schade in de tuin, op voorwaarde dat u alert bent en uw spullen niet onbewaakt achterlaat. Vaak geldt voor een buitenshuisdekking wel een lager verzekerd bedrag dan voor de inboedelverzekering. Als dat een bezwaar is, kunt u beter voor een kostbaarhedenverzekering kiezen. In dat geval kunt u zelf het verzekerde bedrag bepalen.

Schuren en garages
Is uw schuur of garage verbonden met uw huis? Dan vallen de spullen die u er bewaart in principe onder uw inboedelverzekering. Heeft u een vrijstaande schuur of garage? Dan is dat niet altijd het geval. Dat geldt zeker als het bijgebouw niet op uw eigen perceel staat. Ook hier geldt: controleer uw polisvoorwaarden zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over het verzekeren van kostbare spullen buiten de deur? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.